På de flesta vårdkliniker används gas vid behandling av patienter och med det följer krav på säkerhet vid hantering av gasen. Det är viktigt att hantera gas på rätt sätt för att undvika risk för både patienternas och personalens säkerhet.
Att inte följa gällande lagar och regler kan utöver säkerhetsrisker även få rättsliga påföljder. IVO (Inspektionen för vård och omsorg) kan belägga en vårdenhet med vitesförelägganden och förbud av verksamhet.
- Vi har sett många olika lösningar på hur gas hanteras på kliniker, att det står flaskor utspridda på olämpliga platser som regelbundet måste kontrolleras skapar en stress bland personalen. Skulle rutinerna brista kan det leda till allvarliga konsekvenser, inte minst för patienten, säger Daniel Romppala, projektledare för installation av centralgasanläggningar hos Linde Gas.
För att garantera en säker hantering av gas är det en fördel att man installerar en centralgasanläggning på sin klinik. Centralgasanläggningar tryggar en säker och ekonomisk gasförsörjning. Gasen leds från tank, flaskpaket eller gasflaskor via ett rörsystem till olika gasuttag på kliniken. Det betyder också att golvyta kan frigöras i ofta trånga behandlingsrum och operationssalar, när gasflaskor inte längre behöver trängas med annan utrustning, inte minst viktigt för rengöring och hygien.
- Tillsammans med kunden ser vi över behovet av gas och skräddarsyr installationen utifrån kundens specifika behov och användningsområden. Ofta deltar vi i kundens riskhanteringsprocess och finns med från projektering till uppstart och underhåll samt säkerställer att all dokumentation finns på plats, fortsätter Daniel.
Nybyggda kliniker, kliniker med föråldrat system eller kliniker som förändrat sitt gasbehov är alla i behov av en översyn av sin centralgasanläggning. Att ha en centralgasanläggning innebär att gasen är samlad på ett ställe där åtminstone två flaskor alltid finns inkopplade i ett system som varnar i god tid när en flaska behöver bytas – på så sätt finns det ingen risk att gasen tar slut till exempel under en pågående operation. I många fall väljer kunderna att byta ut flaskor innan de är tomma med mycket gas kvar i flaskan för att inte riskera att gasen tar slut under pågående operation och man undviker det krångel som det innebär att byta.
Livslängden på centralgasanläggningar med underhåll är minst 20 år, det är verkligen en investering för kunden som sparar både tid och garanterar patientsäkerheten. Vid en installation ingår utbildning för personalen.
Centralgasförsörjning av medicinsk gas innebär bland annat:
• Tidsbesparingar vid hantering av gasflaskor
• Bättre nyttjande av arbetsytor
• Underlättar städ- och hygienrutiner
• Vid händelse av brand har man bättre kontroll på gasflaskorna
• Minskad hyra för flaskor tack vare färre gasflaskor
• Det finns olika lösningar för ett gasförsörjningssystem beroende på servicenivå, applikation och gasförbrukning.
• Säkerhet att inte gasen tar slut under behandling